زیتون
زیتوندرختچهای است به ارتفاع تقریبا سه متر ، ولی هنگامی که در شرایط مساعد پرورش مییابد ارتفاع آن حدود 12 متر و قطر تنهاش به 3 متر میرسد. چوب درخت زیتون بسیار سخت و مقاوم است. رنگ آن زرد است که خطوطی قهوهای رنگ در آن وجود دارد. از چوب زیتون برای تهیه اشیاء چوبی ظریف استفاده میشود.
برگهای آن سبز رنگ ، بیضوی و دراز و به وضع متقابل یکدیگر بر روی ساقه قرار گرفتهاند. منشاء درخت زیتون احتمالا منطقه مدیترانه بوده و از آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافته است. زیتون معمولا در اوائل تابستان شروع به گل دادن میکند و میوه آن کمکم ظاهر میشود. در اواخر تابستان میوه آن به ثمر میرسد. در این هنگام زیتون سبز است و به تدریج تبدیل به بنفش و قهوهای و سپس سیاه میشود، بطوری که در اواخر پائیز که موقع برداشت میوه است رنگ آن به کلی تیره است.
ترکیبات شیمیایی
زیتون رسیده در حدود 30 درصد روغن دارد. این روغن مخلوطی از اولیئک اسید Oleic acid ، لینولئیک اسید Linolenic acid و پالمیتیک اسید Palmitic acid میباشد. روغن زیتون مایعی است زلال به رنگ زرد روشن مایل به سبز یا زرد طلایی برای استخراج روغن زیتون میوهها را له کرده و در داخل کیسهای میریزند و سپس کیسه را تحت فشار قرار داده تا روغن آن خارج شود. البته از باقیمانده تفاله زیتون که روغن آن گرفته شده تحت اثر آب جوش حرارات و فشار روغن زیتون معمولی را استخراج میکنند که ارزش روغن فشار اول را ندارد. زیتون دارای سدیم ، ویتامین A و E و آهن میباشد.
خواص داروئی
زیتون رسیده از نظر طب قدیم ایران گرم و قابض است و میوه نارس زیتون سرد و خشک است و روغن زیتون گرم و خشک است. برگ درخت زیتون نیز گرم و خشک میباشد.
دم کرده برگ زیتون داروی خوبی برای پائین آوردن فشار خون میباشد. بدین منظور باید 20 عدد برگ زیتون را داخل 300 گرم آب ریخته و آن را به مدت 15 دقیقه بجوشانید. سپس کمی قند به آن اضافه کرده و به مقدار یک فنجان دوبار در روز از آن بنوشید. بعد از دو هفته باید به مدت 8 روز نوشیدن این دم کرده را قطع کنید و سپس ادامه دهید.
روغن زیتون نرم کننده و صفرابر است.
روغن زیتون دفع کننده سنگ کیسه صفرا است برای این منظور باید آن را با آبلیمو مصرف کرد.
روغن زیتون کرمکش است.
روغن زیتون برای رفع سرفههای خشک مفید است.
برای رفع خارش گزیدگی حشرات ، روغن زیتون را به محل گزیدگی بمالید.
بدن بچههایی را که مبتلا به نرمی استخوان و کم خونی هستند با روغن زیتون ماساژ دهید اثر مفیدی دارد.
برای رفع پیوره لثه ، روغن زیتون را بر روی لثه بمالید.
برای برطرف کردن خراش و ترک پوست ، گلیسیرین و روغن زیتون را به مقدار مساوی باهم مخلوط کرده و روی پوست بمالید.
دم کرده برگ درخت زیتون تببر است.
جوشانده برگ درخت زیتون برطرف کننده نقرس و رماتیسم است.
برای سرباز کردن جوشها و کورکها زیتون را له کرده و روی جوش یا کورک بمالید.
دم کرده و جوشانده پوست درخت زیتون تببر و درمان کننده مالاریا است.
پماد میوه نارس زیتون برای سوختگی مفید است.
جویدن برگ زیتون برای از بین بردن زخمهای دهان مفید است.
برای رفع سستی و تقویت نیروی جنسی باید 80 گرم روغن زیتون را با 14 گرم کندر و 16 گرم سیاه دانه مخلوط کرده و به مدت سه روز از آن بخورید.
مصرف رون زیتون از امراض قلبی و سرطان جلوگیری میکند.
روغن زیتون بهترین روغن برای پخت و پز میباشد زیرا در اثر حرارات خراب نمیشود.
مضرات
روغن زیتون برای هیچ کس مضر نیست و همه افراد میتوانند از آن استفاده کنند. فقط میوه تازه و یاقوتی آن معده راسست میکند و ممکن است تولید استفراغ کنند.
خاصیت ضدسرطانی روغن زیتون
روغن زیتون بهترین ضدسرطان و ضدبیماری های کرونر قلب است . مصرف روغن زیتون خالص که از نظر آنتی اکسیدان مانند اسیداولئیک غنی است برای جلوگیری از سرطان کولون سرطان سینه و پوست و بیماری های کرونر قلب بسیار مفید است . همچنین فنولی موجود در روغن زیتون به علت فعالیت آنتی اکسیدانی است که این آنتی
اکسیدانها قادرند رادیکالهای آزاد را حذف کنند و مسئول محافظت در برابر پراکسیداسیون هستند در نتیجه از بروز سرطان جلوگیری می کنند.
روغن زیتون بهترین داروی سرفه : روغن زیتوندر رفع سرفه های خشک همراه با حالتهای تحریک آمیز و بیماریهایی که ایجاد التهاب در دستگاههای داخلی می کند مفید است .
روغن زیتون نرم کننده و ملین و صفرابر است و از آن برای رفع سنگهای صفراوی رفع یبوستهای مزمن قولنجهای ناشی از نفریت و مسمومیت استفاده می کنند. وی افزود : برگ درخت زیتونبازکننده مجاری عروقی سطحی است و باعث پایین آمدن فشار خون می شود بدون آنکه اثر مضعف قلب داشته باشد و همچنین برای آن اثر ضدقند و اوره خون نیز قائل شده اند و حالت برافروختگی را از بین می برد. در طب سنتی معتقدند که جوشانده غلیظ برگ زیتون در رفع عوارض
نقرس و رماتیسم موثر است و همچنین در پیشگیری از ارترواسکروز و تصلب شرایین موثر است و از بین برنده عفونتهای قارچی و یا عفونتهای ایجادشده از طریق مخمرها و همچنین در از بین بردن برخی کرمها نیز موثر است .
زیتون درخچه ای است به ارتفاع تقریبی سه متر که اگردر شرایط مساعد پرورش یابد، ارتفاع آن به حدود دوازده متر و قطر تنه اش به سه متر می رسد. میوه درخت زیتون به شکل بیضی با رنگ سبز تیره و دارای هسته سخت است.
درخت زیتون دارای عمر طولانی است و گفته شده که می تواند تا هزار سال عمر کند. منشاء درخت زیتون منطقه مدیترانه بوده و از آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافته است.زیتون معمولا در اوایل تابستان شروع به گل دادن می کند و میوه آن کمکم ظاهر می شود. در اواخر تابستان میوه آن به ثمر می رسد. در این هنگام زیتون سبز است و به تدریج بنفش، قهوه ای و سپس سیاه می شود، به طوری که در اواخر پائیز که موقع برداشت میوه است، رنگ آن به کلی تیره است.
زیتون رسیده در حدود سی درصد روغن دارد. این روغن مخلوطی از اسید اولئیک، اسید لینولئیک و اسید پالمیتیک است. روغن زیتون مایعی است زلال به رنگ زرد روشن مایل به سبز یا زرد طلایی. زیتون حاوی سدیم، ویتامین های A و E و آهن است.
از نظر طب قدیم ایران، زیتون رسیده، گرم و قابض و روغن آن گرم و خشک است. بهترین نوع زیتون میوه سبز رسیده آن است که در آب نمک پرورده شده باشد.
روغن زیتون به صورت خوراکی نرم کننده و صفرا بر است، کرم کش است، از امراض قلبی و سرطان جلوگیری می کند، برای رفع سرفه های خشک مفید است، عامل ضد لخته شدن خون است و از رسوب کلسترول در رگ ها جلوگیری می کند. روغن زیتون به همراه آب لیمو دفع کننده سنگ کیسه صفراست.
روغن زیتون به صورت موضعی خارش ناشی از گزیدگی حشرات را بر طرف می کند، از ریزش موی سر جلوگیری می کند و درمان کننده بیماری نقرس است. روغن زیتون مهمترین روغن برای پخت وپز به حساب می آید چراکه بر اثر حرارت خراب نمی شود.
پزشکان و متخصصان تغذیه می گویند که زیتون اشتها را افزایش می دهد. کسانی که می خواهند لاغر شوند بهتر است زیتون شور بخورند.برگ زیتون فشار خون را کاهش می دهد و جوشانده برگ آن درد دندان را تسکین می دهد.
روغن زیتون علاوه بر کاهش کلسترول و جلوگیری از پیدایش عوارض عروقی، مانع رسوب کلسترول درون رگها و تنگ شدن آنها می شود.
پزشکان می گویند که اگر روزی دو قاشق روغن زیتون بخورید سلامت خود را تضمین می کنید.
بر اساس نتایج چندین پژوهش، زیتون به سبب داشتن ارزش غذایی بالا به رشد جنین در رحم کمک می کند.
پژوهشگران می گویند که روغن زیتون سرشار از اسیدهای چرب اشباع نشده است که درمان زخم معده و بیماری های قلب و تصلب شرایین و تشکیل استخوان کودکان مؤثر است.
زیتون و روغن آن میزان قند خون را تنظیم می کند و خاصیت ضد سرطانی دارد.
زیتون
روغن زیتون باعث کاهش احتمال ابتلا به بیماری های عروق کرونری (قلبی) می شود و نیز خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش می دهد . ویتامین E موجود در آن اثر آنتی اکسیدانت دارد و این اثرات را موجب می شود. همچنین روغن زیتون دارای یک ماده آنتی اکسیدان دیگر به نام پلی فنول است که باعث کاهش LDL و مانع آترواسکروز می گردد. بهتر است روغن زیتون در داخل یخچال نگهداری شود . در خارج از یخچال اثر محافظتی خود را از دست می دهد . همچنین زیتون حاوی کلسیم ، آهن ، منیزیم ، پتاسیم، ویتامین A و ویتامین C می باشد .
مسکنی به نام زیتون
از تحقیقاتی که صورت گرفت چنین بر می آید که نوع مرغوب روغن زیتون دارای یک ماده شیمیایی طبیعی است که مانند یک داروی مسکن کار می کند. 50 گرم روغن زیتون فرآوری نشده، معادل یک دهم یک دوز داروی ایبوپروفین، اثر دارد. ماده ای که در روغن زیتون وجود دارد یعنی اولئوکانتال مانند یک داروی ضد التهاب مؤثر است. روغن زیتون از مدّت ها قبل برای سلامتی انسان مفید تشخیص داده شده بود و در طب سنتی ایران برای کاهش درد دندان توصیه شده است. این ماده غذایی از جمله در کاهش خطر سکته مغزی، بیماری های قلبی،سرطان پستان، سرطان ریه و برخی از انواع فراموشی مؤثر است. یاد آور می شویم که مقدار چربی روغن زیتون زیاد است و تنها در حد اعتدال باید مصرف شود.
طب طبیعی:
طب طبیعی (ناتروپاتی) یک شیوه درمانی است که منشاء آن از اروپا بوده است و
به بیماری بعنوان تغییرات در فعل و انفعالات بدن نگاه میکند و بر بازگشت
سلامتی به، اندازه درمان بیماری، تأکید دارد. لغت Naturopathy به معنای
بیماری طبیعت و نهاد انسان میباشد. امروزه این طب در اروپا، استرالیا،
نیوزیلند ، کانادا و امریکا مورد استفاده قرار میگیرد.
6 اصل ، اساس فعالیتهای این نوع طب را در آمریکا تشکیل میدهد:
1- تاکید بر قدرت بازسازی و ترمیم طبیعی بدن.
2- شناسائی و درمان علت بیماری.
3- مفهوم "اول آسیب نزن" (first do no harm)
4- پزشک بعنوان یک معلم.
5- درمان کامل یک شخص.
6- پیشگیری.
هسته اصلی این اصول شامل تعادل رژیم غذائی، مصرف مکملهای غذائی، طب
گیاهی، طب چینی و طب سوزنی، هیدروتراپی (آب درمانی)، ماساژ و
توصیههائی جهت شیوه زندگی صحیح است. برنامه درمان ، تلفیقی از چند مورد
فوق براساس تشخیص درمانگر است.
تا زمان نوشتن این مقاله هیچ مطالعهای بر روی ناتروپاتی بعنوان یک شیوه جامع
طبی منتشر نشده است. اما مطالعات معدود گیاه شناختی در زمینه استفاده از این
نوع درمان انتشار یافته. برای مثال: در مطالعه ای بر روی 524 کودک، گیاه
"اکیناسهآ" اثرات درمانی موثری بر درمان سرماخوردگی نداشته است. در مقابل
، در یک آزمایش دوسوکور یک محلول گیاهی "اکیناسهآ پوروپولیس" و ویتامین C
برای درد گوش در 171 کودک استفاده شد و مشخص گردید که عصاره اکیناسهآ
برای رفع درد گوش در اوتیت مدیا (التهاب گوش میانی) بسیار مفید بوده است.
یک عصاره ناتروپاتیک مثل محلول Otikon Otic
( شامل Allium Sativum- Verbascum Thapsus- Calendula Flores- Hypericum Perfonatum ) در روغن زیتون که بعنوان
یک قطره گوش ضددرد شناخته شده است ، در درمان درد ناشی از اوتیت گوش
میانی مصرف بسیاری دارد.
مطالعه دیگری به مقایسه اثربخشی بالینی و مناسب بودن ارزش مادی قرصهای
ناتروپاتیک ذغالاخته و عصاره آن با دارونما بعنوان داروی پیشگیری کننده از
عفونتهای دستگاه ادراری توجه دارد. در مقایسه با دارونما ، هم قرص وهم
عصاره ذغالاخته موجب کاهش قابل ملاحظهای در میزان ابتلا به عفونت دستگاه
ادراری (UTI) میشود و قرصهای ناتروپاتیک ذغالاخته یکی از به صرفهترین
درمانهای پیشگیرانه برای UTI است.